tiistai 10. joulukuuta 2019

Pikkuhiljaa pinnoilla

Johtuuko sitten siitä, että edelliset kolme viikonloppua on raaputettu lattialankkuja melkein ulko-olosuhteissa, mutta lämpimiin (!!) sisätiloihin siirtyminen tuntui perin erikoiselta. Siis että ei olisi tarvinnut olla pitkiä kalsareita, kolmea paitaa, toppatakkia ja villapipoa, vaan ihan sisävaatteet riittivät! 

Luvassa oli salin ja olohuoneen pohjamaalausta, pohjamaalauksen pohjatöitä, levysaumojen hiomista isossa vessassa ja tuvassa ja hiukan vielä lattialankkujumppaa. 

Ensin Jeppe kainaloon ja imuroiden kitatut ja hiotut seinät

Sitten pohjamaalia

Jopas tuli valkoinen sali!

Sama setti olohuoneeseen

Ja kovin valkoinen tuli siitäkin

Pohjamaalaus tehdään, koska kipsilevy imee paljon maalia. On kivampi, että maalattava pinta imee edullisempaa pohjamaalia kuin arvokkaampaa, pintaan jäävää maalia. Pohjamaali antaa myös paremman tartuntapinnan tapetille, siksi myös tapetoitavat, aiemmin käsittelemättömät seinäalat kannattaa pohjamaalata.

Pimeä ehti laskeutua ja varovainen auringonpaiste muuttua räntäsateeksi, kun ryhdyimme roudaamaan maalista puhdistettuja lattialankkuja verstaalta sisään taloon kuivumaan. Ja huom. homma suoritettiin ikkunasta.

Tällaiselle, jolla ei ole kolmiulotteista hahmotuskykyä nimeksikään, meinasi tulla ahdistus kun piti järkeillä lankut oikeaan järjestykseen. Lankut on numeroitu irrottaessa ja numeron lisäksi niissä on kirjainkoodi, kumpaa huoneen päätä kohti lankun pää on ollut. Nyt kun lankut vaihtavat huonetta salista tupaan, myös niiden latomisjärjestys kääntyy tavallaan peilikuvaksi. Eipäs kun ei. No mutta jotenkin hankalasti asia kuitenkin menee.

Lankuilla on mittaa reilut kuusi metriä ja leveyttä n. 30 cm, joten sisätiloissa niiden kääntely on melkein mahdotonta. Siksi halusimme pinota lankut sisään niin, että ne olisivat mahdollisimman hyvin jo valmiiksi työstöjärjestyksessä. Kun ne sitten piti vielä ensin kaivella satunnaisjärjestyksen hiontapinoista kaivurin haarukan kyytiin päinvastaiseen järjestykseen kuin lopullinen sisäpino tulisi olemaan, meinasi mennä sormi suuhun ja syyhy päähän. O-pää edellä ovesta, I-pää edellä ikkunasta, isoin numero tulee pinon alimmaiseksi eli isoin numero tulee kyydityksen ajan päällimmäiseksi jne.








Vaan siellä ne lopulta ovat! Tosin taas salissa... Hetken.

Ja dokumentoidaan hänet joka dokumentoi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti