maanantai 17. kesäkuuta 2019

Kamaa kuopassa





Tätä kirjoittaessani on eka valuntekopäivä jo takanapäin ja kuopassa näyttää varmaankin taas erilaiselta. Kävin melko pikaisesti yksinäni pyörähtämässä kuopassa ja sen laitamilla lauantaina. Valua varten oli aseteltu kaikki vimpanpäälle valmiiksi ja kuoppa oli ulottanut lonkeroitaan myös eteiseen: 

Ei lattiaa. Eikä muuten ollut myöskään ollut eristeen eristettä lattian alla... Ei ihme että eteinen on aina ollut mummilassa "hiukan viileä"

Päivän projekti oli aloittaa välihuoneen lattian aukomista, ja sen tein. Pari viikkoa sitten reipas putoaminen hevosen selästä suoraan persiin päälle aiheutti keskihaastavaa kipuilua peräosastossa, kun reuhdoin sorkkaraudan kanssa lattiamattoa ja lastulevyä irti. Työn tulokset ovat siis melko vaatimattomat, mutta tulipahan tehtyä. 

Muovimattoja rullalla

Ikkunoiden tilalle tulee kulku vessaan sekä kodinhoitohuoneeseen. Tässä on ennen ollut toinen sisäänkäynti joten ikkunat eivät nytkään ole alkuperäiset. 

Muovimaton, lastulevyn ja linoleumin alta löytyi yllätyksekseni kokonaan maalamaton lankkulattia

Vähän tässä on ollut myös napinaa lämmitys- ja materiaalivalinnoista tupaan - vastaava mestari oli ollut sillä kannalla, että kipsilevyä lattiaan ja sinne sähkökiertoinen lattialämmitys, mikä sulkisi pois lankkulattian tuvasta, eikä nyt muutenkaan tahdo istua perinnerakentamisen kriteereihin. Ja meillä nyt toistaiseksi mennään tätä projektia siitä asetelmasta että sen lauluja laulat kenen leipää syöt, eli isäni omistaa talon ja on remontin teettäjä, vaikka meille siitä kotia tehdäänkin. Joten kuka sitten loppuviimein tekee päätökset käytetyistä materiaaleista ja rakennustavoista... 

Yritän puhua muun lämmitystavan ja perinteisempien materiaalien puolesta. Tuvan lankut tuskin päätyvät tupaan kuitenkaan, sillä niitä ei ole koko alalle, mutta en vielä suostu luovuttamaan sen suhteen, ettenkö saisi niitä mihinkään. 

Ristiriitaisissa tunnelmissa siis juhannusta kohti. Hienoa että hommat etenee, lisäosaa rakennetaan kohta jo ylöspäin! 

PS. Se kirottu jättimäinen kivi johon tuhrattiin dynamiitit ja kylänmiesten kaivinkoneet oli sitten lopulta haljennut. Yksikseen siellä mihin se oli suurella vaivalla viimein saatu siirrettyä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti