torstai 15. helmikuuta 2018

Tupa

Penttilän talossa on toisessa päässä suuri tupa ja toisessa päässä suuri sali. Väliin jää eteinen, ns. välihuone sekä kaksi kamaria. Meillä on ollut ajatuksena ottaa toinen kamari olohuoneeksi ja avartaa oviaukkoa tuvan ja tämän huoneen väliltä. Nykyisessä kodissamme keittiö & ruokahuone sekä olohuone ovat eri puolilla taloa ja se tuntuu epäkäytännölliseltä etenkin silloin kun on isompi sakki vieraita. Uuteen kotiin haluaisin keskittää keittiön, ruokailun ja oleskelun mahdollisimman lähekkäin, koska näihin tiloihin ainakin meidän elämämme tuntuu asettuvan. 

Tässä kuvia tuvasta nykytilassa, vielä täynnä roinaa. 


Keittiö vaatii nykyaikaistamisen. Näin alkuvaiheessa haaveena on vaaleat, hieman maalaisromanttiset kaapistot ja mahdollisesti saareke jakamaan tilaa. Nykyisen jääkaapin vieressä olevan ikkunan alle haluaisin istuinpenkin keittiön kaapistojen jatkoksi. Vanha pirttikalusto pitäisi olla vielä tallessa ja kunnossa - sen kun raaputtaisi vanhasta maalista puhtaaksi ja maalaisi uudelleen niin tulisi hieno! Täytyy kaivella sitä esiin varastoista seuraavalla käynnillä.


Tuvan leivinuuni on uusittu vuolukivimalliin minun elinikäni aikana, arvioisin että 80- ja 90-luvun taitteessa. Olisihan sellainen vanha muurattu leivinuuni ollut komeampi... Olen nähnyt kuvia noista vuolukiviuuneista valkoisiksi pinnoitettuna ja ne miellyttävät silmääni, eikä uudelleen pinnoittaminen kustannakaan ihan ylettömästi. Tulikivi myy pinnoituspakettia reiluun 300 euroon, ja Googlen avulla löytyy tarinoita onnistuneista maalauksista halvemmillakin materiaaleilla.


Tuvassa on paljon rempattavaa, mutta paljon myös kaunista säilytettävää. Etenkin nuo täyspuiset, vanhat, matalat peiliovet ovat hienot. Alla olevassa kuvassa vasemman puoleinen ovi johtaa kamariin, josta ajattelimme olohuonetta. Oikeanpuoleinen ovi vie eteiseen.


Minusta myös katto on kaunis. Voi olla että vähän vaaleampana se olisi modernimpi ja antaisi vielä lisää valoa avaraan tupaan. Täytyy panna harkintaan, mitä sille tehtäisiin.

Puolipaneelit halutaan säilyttää/tehdä uudestaan, mutta väri saisi olla vaaleampi, esimerkiksi pehmeä pellavan sävy? Yläosaan sitten jokin tapetti, kuten siinä nytkin on. Näin säilyisi sama fiilis kuin tuvassa on nyt, mutta freesimmällä otteella.


Yllä olevassa kuvassa näkyvä komero tulee poistumaan. Osin siitä syystä että se on vasten tuota tulevan olohuoneen seinää johon halusimme avata isomman oviaukon, mutta painavimmin siksi, että se on eristämätön.

Remontin ensi vaiheessa avataan koko talosta lattiat ja eristetään ne uudestaan. Muovimattoviritelmät siis lähtevät pois. Tuvassakin on lautalattia muovimaton alla, mutta se tuskin on säästettävissä. Kurkistelimme lautojen päitä lattiassa olevasta vesipumpun luukusta eivätkä laudat näytä mitenkään järin leveiltä ja upeilta. Isäni muisteli että niitä on aika ajoin maalattu hänen lapsuudessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti